Två veckor efter att vi anlade varmbänken var det äntligen dags att så och plantera i den. Temperaturen steg ju raskt till över sjuttio grader och så höll den sig där länge, så jag fick vänta ett tag. För att kunna odla på toppen bör temperaturen inte vara varmare än trettio grader. Men tillslut var det dags, en gråmulen men mild dag med några plusgrader, och jag fick bära ut de småplantor jag dragit upp och skramla ut med fröpåsarna jag valt.

Märklig känsla att få hålla på med sånt här fast snön fortfarande ligger djup, men så roligt. När jag bestämde att jag skulle göra en varmbänk skyndade jag mig att så en del inne som jag skulle kunna plantera ut, olika sorters sallad, pakchoi, tatsoi och salladslök. De har växt inne under belysning i ungefär fyra veckor.

Här har jag börjat med sallad. Mellan varje planterad rad har jag sått en rad rotgrönsaker också, så det blir riktigt tätt. Jag har tänkt varannan uppåt och varann neråt. Jag har också försökt ta hänsyn till vad som är snabbt och vad som tar lite längre tid. Jag kommer fortsätta så inne så att jag ska ha plantor att sätta ut om det blir plats över när vi skördat. En riktigt intensiv odling är planerad, vi får väl se om jag lyckas.

Jag har ett jordlager på toppen som jag odlar i. Jag hade fått en väldig fräs på värmen så det var fortfarande en aning för varmt när jag planterade, men jag försökte att inte gräva ner sakerna utan fylla på lite mer jord istället.

Salladen sträckte på sig direkt och såg ut att trivas. Kollar man riktigt noga på bilden ser man några frön som ligger där också, förmodligen rädisa. Det blev många rader rädisor emellan, men även lite majrova och morot.

Pakchoi som växt fint under lampa inomhus, en snabbväxande favorit och jag har redan sått mer.

Mer sallad och salladslök. På alla tomma ytor har jag petat ner frön.

Färdig, temperaturen är 24 grader precis på ytan trots att jag haft öppet mycket medan jag jobbat. Jag håller fortsatt koll på temperaturen och lägger på täcken och filtar under natten och vädrar lite på dagen om det behövs.

Efter ett dygn började rädisorna att gro och efter tre dygn ser det ut så här, allt har kommit upp utom morötterna.

Pakchoi tre dagar efter utplantering, den har redan växt och Erik har redan planerat vad han ska laga på den 🙂