I år nådde jag en milstolpe i mitt mående. Jag kämpar ju hela tiden med låg energinivå och trötthet, jag dippar och har perioder när jag orkar väldigt lite. Om man jämför på lång sikt så blir det faktiskt bättre, även om det går frustrerande långsamt.

Varje vår har jag sett varmbänkar fladdra förbi i mitt flöde och jag har alltid blivit sjukt sugen att testa, men också alltid fått konstatera att jag inte orkar dra igång ett sådant projekt. I år blev det lite annorlunda för nu kände jag att jag kanske skulle orka och jag kände att det var värt att testa och se om jag kunde genomföra det.

Så jag började samla material, jag drog i mina kontakter när det gäller skit, skottade snö, fick en gammal dålig bal, kissade på hink, byggde en rejäl låda och anställde gubben som bärhjälp.

Fick börja med att skotta bort en halvmeter snö där den skulle stå och sen fick jag också hjälp av solen att töa bort det sista.

Byggde en rejäl låda, den är en knapp meter gånger 2,30 utgick från ett par fönster jag hittade, den är 70-80 cm hög. Har förstått att det funkar bättre med värmen om den är lite större. Måste också påpeka att jag gjort det mesta själv även om det är Erik på bilden som skruvar ihop det sista. Det är också ett bevis på att jag ändå mår lite bättre, tidigare skulle jag inte ens orkat försöka, men nu har jag burit brädor, tänkt ut hur det ska vara, sågat och skruvat och det är ett bevis på den gamla Miriam ändå finns kvar där under all trötthet och det är bra att veta, ibland har jag ju undrat om hon försvunnit för alltid.

Barnen blev också engagerade, här hämtar vi lite hästskit.

Det mesta av skiten körde Marie hem åt mig med traktorn och så hade hon en bal som börjat bli dålig. Traditionellt använde man halm och hästskit, det är lättast att få att brinna. Men man får ju ta det man kommer över så här blev det ungefär hälften hästskit med spån i och häften koskit blandat med ensilage och så varvade jag det med den gamla balen och hällde på hinkar med varmt vatten spetsat med kiss.

Här har vi börjat fylla lådan, det blåste isvindar och var omväxlande solsken och snöade småspik, men vi höll värmen rätt bra. 25-30 säckar med gödsel använde vi, varvat med drygt halva balen, och en 12-14 hinkar med hett vatten spetsat med kiss.

Emellanåt var jag uppe och trampade i bädden för att det inte skulle vara för mycket luft. Jag har ju aldrig gjort detta förut så jag har läst på så mycket jag hittat och sen fick det bli learning by doing. Man kan lära sig teoretiskt, men när man väl står där (i skiten) så är det en massa små detaljer som man ändå inte vet hur det ska vara, så då får man gå på känsla, men jag verkar ha lyckats rätt bra.

Känns som jag börjar ha lite koll på vad kroppen orkar och jag förstod tidigt att jag inte skulle orka själv att bygga den, men jag orkade mer än vi båda kunde tro och det var härligt. Här börjar jag dock krokna och Erik får lyfta det sista.

Det tog oss nog tre timmar att få ihop allt, men här är lådan helt fylld, fönsterna är på plats och vi håller på att isolera runtomkring. Traditionellt använde man ju halm som isolering också men vi fortsatte med resterna av balen, inte så mycket luft i som halm men å andra sidan verkar den alstra lite värme i sig så det verkar ha funkat.

Så här har den nu stått i en dryg vecka genom minusgrader, isvindar och snöstorm. Temperaturen när vi var klara var tolv grader och på tre dygn rusade den upp till över sjuttio, den har toppat på åttio och den står fortfarande och bolmar och är sextio grader på ytan. Vilken process vi fick igång. Nu börjar jag dock bli lite otålig, jag väntar på att den ska sjunka så pass att jag kan så och plantera i den men det verka dröja lite. Det ska inte vara mer än trettio i ytjorden för då blir det för varmt för frön och plantor, så jag får nog snällt vänta några dagar till…