I växthuset hade jag två huvuden savoykål kvar som jag skördade för en vecka sedan. Jag sådde dem inomhus i januari, planterade ut dem i mars i växthuset och nu behövde de skördas och jag bestämde att jag skulle syra dem. Mjölksyrat är ju ett väldigt bra sätt att ta hand om grönsaker, det blir nyttiga bakterier och går att lagra länge. Däremot har jag haft lite svårt för den speciella smaken men börjar vänja mig nu. Surkål går att göra på olika kålsorter, det traditionella är vitkål, men jag har gjort på rödkål och nu savoy också.

Två yviga huvuden togs in i köket.

Jag delade huvudena på hälften och sköljde.

Jag strimlade fint, det mesta på mandolin, en del med kniv och själva rotstocken rev jag på rivjärnet. Jodfritt salt ströddes på, 15g per kilo kål. Om man vill kan man smaksätta med 1 krm kummin / kilo också, jag körde bara på naturellt denna gång.

Sen var det dags att stampa kålen, använda knytnävarna och stampa och knåda tills kålen vätskar sig. När man kan ta en näve kål och krama så att det rinner är den färdig. Sen fyllde jag en glasburk med gummiring och bygellås med kålen, pressade ner varje näve i burken och fyllde på med vätskan.

Jag vecklade ut en fryspåse inuti burken, hällde vatten i påsen så att det nästan stod upp till kanten. Pressade ut luften och knöt en knut så högt upp på påsen som möjligt. (Detta är för att kålen inte ska komma i kontakt med syre). Burken står nu i köket i 14 dagar på en tallrik. Om mycket vätska rinner ut under syrningen och grönsakerna ser torra ut kan man fylla på med saltlake (1msk salt per liter kokt, avsvalnat vatten). Burken flyttas sen till kylskåp där den får stå i minst 14 dagar till innan man får smaka.