bymiriamh

Hantverk, odling och att leva sin dröm.

Rullrån

På fredag är det begravning för mormor och jag bakar rullrån till fikat. När vi var små och åkte till mormor på julafton för att fika så räckte det inte med sju sorters kakor på bordet. Med åren har antalet kakor minskat men rullrånen är de som hängt med längst, och när hon inte orkade baka dem själv längre lejde hon någon annan att göra dem. Så jag ville gärna baka dem till minnesstunden för de är så starkt förknippade med henne. Jag tänkte också bjuda på receptet, det recept jag fått av mormor, fast jag ändrat det litegrann. Rånjärn och det lilla verktyget man rullar ihop dem med har jag hittat på loppis, det går också rulla med två pinnar med det är lite svårare. Rullrån är en ganska tidsödande kaka att baka och jag vet egentligen inte om smaken uppväger tiden det tar, men de är roliga att både baka och bjuda på och för mig är den känslomässiga kopplingen stark så de räknas som en favoritkaka.

Loppade rullrånsverktyg, kostat mig kanske 60 kr

Mormors rullrån ca 15 st

2,25 dl vetemjöl (135 g)

4 msk socker

0,5 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker, skippa då en msk av det vanliga sockret)

0,5 tsk bakpulver

125 g smält smör

1,5 dl vatten

Blanda först de torra ingredienserna och rör sen i det smälta smöret och sen vattnet. Värm upp rånjärnet på båda sidor. Det kan behövas lite extra smör innan man häller i smeten, mitt järn är använt några gånger nu och är ordentligt infettat men i början fastnade det massor, det är inte roligt så smöra järnet i början i alla fall. Lägg en sked smet i mitten och stäng järnet, tryck till lite extra så blir rånet lite tunnare. Det kommer rinna ut en del smör, jag har minskat på smöret i smeten men det rinner ändå ut, vet inte om jag vågar minska mer utan att det börjar fastna, men jag torkar bara upp det med papper. 

Grädda ca 50 sekunder på varje sida.  Tiden och värmen får man försöka anpassa, rånet ska ha lite färg men inte för mycket då smakar det bränt. Rånet som jag rullar ihop på bilderna nedan är lite för mörkt, jag skulle fota samtidigt och då tog det för lång tid. Lite färg i kanten brukar det vara lagom. Rulla ihop rånet, kanten av rånet ska in i skåran och sen rullar man. Går att lösa med tex ett par ätpinnar också, om man klämmer fast kanten mellan pinnarna och sen rullar.

Jag brukar hjälpa till med en gaffel också, så svårt att fota samtidig bara

Observera den mörka kanten, detta rån kommer smaka bränt, grädda kortare tid

Lägg det ihoprullade rånet på en tallrik och låt svalna. Göm dem för barn och andra, detta är inga vardagskakor 🙂

Färdiga rullrån på avsvalning

2 kommentarer

  1. Åh vad vackra rullrån du gjort, kärlek! Det tar ju lite tid men är så härligt pyssel också. Svärmor gör magiskt goda rånkorgar, det går lite fortare än att rulla. Kanske att jag ska försöka mig på att rulla i vinter, jag skulle väldigt gärna vilja göra glasstrutar till sommaren också!

  2. MiriamH

    2017-11-27 at 22:10

    Jo det är pyssligt men kul om man har gott om tid, ja glasstrutar har jag också tänkt på, har bara inte kommit till skott än. Fast jag har serverat rullrån till glass och det passar mycket bra så strutar borde ju bli kanon 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

fem + elva =

© 2017 bymiriamh

Tema av Anders NorenUpp ↑