bymiriamh

Hantverk, odling och att leva sin dröm.

Pepparkakor

Idag har barnen och jag bakat pepparkakor, det är en av de viktigaste punkterna för mig innan jul. Orkar jag inget annat så ska ändå pepparkakorna bakas, så är det bara. Receptet kom till av misstag en gång, jag skulle göra en mindre deg men glömde att minska på kryddorna och de blev så goda och utan ha provat något annat recept sen dess så hävdar jag att mitt är godast. Originalreceptet finns i vår kokbok.  Man ska egentligen låta degen vila i 24 timmar men det brukar gå bra med kortare tid också. Jag vill ha dem tunt kavlade och ordentligt gräddade så de blir spröda, fast när man bakar med barn så blir det ju som det blir. Degen är stor så alla brukar ändå få sitt lystmäte av bakning, orkar man inte baka ut hela degen håller den länge i kylskåpet (vi har halva kvar).

Pepparkakor ca 300 st

300 g rumsvarmt smör

5 dl socker

1 dl ljus sirap

2 msk mald ingefära

4 msk mald kanel

2 msk malda kryddnejlikor

4 tsk stött kardemumma

1 msk bikarbonat

2 dl vatten

1,5 liter (900 g ) vetemjöl

Rör smör, socker och sirap smidigt, jag brukar använda degkrokarna till elvispen. Rör ner kryddorna och bikarbonaten. Rör sedan ner vattnet och nästan allt mjöl. Låt degen vila övertäckt i kylskåpet i ett dygn. Tag ut en bit i taget och kavla ut tunt, tyck ut kakor och lägg på smord plåt eller bakplåtspapper. Grädda i 200 grader 4-5 minuter.

Degen fungerar även som modellera…

2 kommentarer

  1. Anna-Karin

    2017-12-02 at 10:51

    Nu blir även vi sugna på att baka pepparkakor.

  2. MiriamH

    2017-12-03 at 15:29

    Gör det 😀

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

*

tjugo − 8 =

© 2017 bymiriamh

Tema av Anders NorenUpp ↑