Jag försöker lära mig lite vilda växter som man kan plocka och äta och förra årets nykomling var kirskål då en kompis upptäckte ett parti hos oss långt ifrån odlingarna, nästan uppe i skogen, perfekt ställe. Nu har jag också hittat på ett annat ställe hur mycket som helst och jag har fritt fram att plocka. Var där häromdagen för lite skörd och gjorde kirskålspaj, var supergott, så jag tänkte dela med mig av receptet. Orginalreceptet har jag hittat på tasteline, men jag har gjort om det lite grann och jag har gjort den på grönkål, spenat/kirskål och nu bara kirskål. Ska man göra den på bara kirskål så behöver man plocka rätt mycket, det är verkligen värt mödan, men själva pajen tar ett bra tag också så börja inte för sent.
Pajskal
1 burk kikärtor
30 g smör
45 g mandelmjöl
1 krm salt
2 tsk fiberhusk
Fyllning
300 g gröna blad (t ex kirskål, spenat, grönkål)
2 st gula lökar
3 klyftor vitlök
30 g smör
3 st ägg
2 dl crème fraiche
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
100 g riven västerbottenost
Mixa ingredienserna till pajskalet och låt degen vila i kylskåp i 30 minuter. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda i 175 grader i 15 minuter. Finhacka lök och vitlök och strimla de gröna bladen. Stek löken mjuk i smöret och tillsätt vitlök och gröna blad och låt de fräsa med några minuter, lägg grönsakerna i pajskalet. Vispa ihop ägg, crème fraiche, mjölk, salt och peppar och häll över grönsakerna och toppa med den rivna osten. Grädda i 40-45 minuter och låt sedan pajen vila i 20 minuter innan den avnjutes (går bra på en gång också, men fyllningen blir lite fastare om den får vila). Pajen är lika god kall dagen efter.Vi var så sugna så jag kom inte på att jag skulle fota den förrän vi börjat äta. Imorgon plockar jag mer och gör den igen.
Lämna ett svar