Idag har jag bakat mest hela dagen och jag har trakasserat mina följare på instagram med bilder (följ mig gärna där på ’handmadebymiriam’). Eftersom jag fått frågor om recepten (jaja, en fråga) så har jag satt ihop ett litet receptinlägg.

Först bakade jag saffransbullar med fyllning av mandelmassa och ja den hade jag också gjort själv, men det är så löjligt enkelt och blir så mycket godare. Hälften vardera av mandel och strösocker, blötlägg oskalade mandlar över natten, häll av vattnet och mixa med sockret till bra konsistens, klart. Håller bra i kylskåpet. Degen till bullarna tog jag från bloggen Fredriks fika , där finns för övrigt massa gott, fyllningen hittade jag på själv.

Saffransbullar

5 dl mjölk

50 g jäst

1 g saffran

1 dl socker

0,5 tsk salt

13 dl vetemjöl

150 g rumsvarmt smör

Fyllning:

150 g mandelmassa

75 g smör

0,5 tsk vaniljpulver

Pensling:

1 ägg

pärlsocker

Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Mortla saffran med lite av sockret och blanda i saffran, socker och salt i degvätskan. Häll i mjölet och smöret och kör i degmaskin i fem minuter. Låt jäsa i en halvtimme och gör under tiden fyllningen. Min hemmagjorda mandelmassa var ganska lös så det gick att bara mosa ihop med smöret, använder man köpt kan jag tänka mig att det är enklare att grovriva den först. Kavla ut degen och gör valfri form på bullarna, jag skar remsor och snurrade ihop, det blev 24 jättebullar, nästa gång gör jag fler så det blir mer lagom storlek. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa 30 minuter, sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker, grädda i 8-10 minuter och låt sen svalna på galler.

 

Jag har också gjort en busenkel chokladfudge där samme Fredrik är upphovsman till receptet, klicka på bilden så hittar du det.

Rullrån har jag också gjort, det hör till, klicka på bilden för att komma till receptet.

Och så fudge brownies, den ultimata chokladdrömmen, de gör jag varje jul. Klicka på bilden för recept. Det var första året som jag hade kakao nibs på för jag råkade ha hemma, funkar lika bra utan. Jag tycker detta är mer godis i kaka och brukar skära ganska små bitar, ca 45 och så förvarar jag dem i frysen, helst lite gömda de är farligt goda.